18 OKTOBER 2018
Moses Michael-Phiri – IPS. De Zambiaanse regering heeft een trainingsprogramma gelanceerd voor gezondheidswerkers in grensregio’s, zodat ze ebola snel kunnen herkennen, behandelen en mogelijk voorkomen.Het programma richt zich op regio’s dichtbij de Democratische Republiek Congo (DRC), waar momenteel ebola woedt. Sinds 2 oktober vielen daar al meer dan honderd doden.
De training is bedoeld om snel te kunnen reageren, mocht het virus in Zambia de kop opsteken door reizigers of vluchtelingen die uit DRC komen.
Tragedie
Victor Mukonka, directeur van het Nationale Instituut voor Publieke Gezondheid in Zambia, zegt dat het opbouwen van capaciteit belangrijk is om goed te kunnen reageren in noodsituaties.
“We willen geen herhaling van de tragedie in het westelijk deel van ons continent in 2014”, zegt hij. “Met getrainde teams op alle niveaus hebben we voldoende capaciteit, en we hopen dat alle landen dit gaan doen.”
In september kregen 216 gezondheidswerkers in de provincies North-Western en Copperbelt een training. Nog eens 86 mensen kregen een maand eerder een training in de provincies Northern en Luapula.
Het programma richt zich in de eerste plaats op artsen en verpleegkundigen, en daarnaast op ambtenaren, apothekers en laboratoriumpersoneel.
Vluchtelingen
Om echt grip te krijgen op de eboladreiging moeten zowel de DRC als Zambia de controle en samenwerking verbeteren, vooral op het gebied van grensverkeer, zegt Nathan Bakyaita van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
De Democratische Republiek Congo is een van de armste landen in de wereld. Het land kampt al jaren met interne conflicten die geregeld uitmonden in oorlogen. De Verenigde Naties schatten dat ongeveer 800.000 mensen uit DRC op de vlucht zijn voor geweld. Zo’n 50.000 daarvan vluchtten naar Zambia.
Communicatie
Het trainingsprogramma leert gezondheidswerkers hoe ze risico’s moeten communiceren en hoe ze stalen moeten nemen en transporteren. Ook leren ze strategieën om infecties te voorkomen.
Volgens Ante Mutati, inspecteur in de provincie Luapula, is het de bedoeling dat de gezondheidswerkers die een training volgen, hun kennis vervolgens overdragen aan hun team.
Mukonka zegt dat Afrikaanse landen meer samen moeten werken om uitbraken te voorkomen. “Afrika moet hier zelf de leiding in nemen”, zegt hij.
Bron: Scidev.net