Het artikel 'Ontwikkelingen in de brandstoftoevoer' van 18 maart 2010 maakte melding van een mogelijke start van exploratie naar olie na het regenseizoen 2009-2010. Tot dusver is er echter van werkzaamheden in deze richting geen sprake geweest. Wel wordt er door de regering Banda en de oppositie bij monde van Sata een steekspel geleverd over de vraag wie de mooiste beloften kan maken ten aanzien van het onderzoek naar aardoliewinning. Het ministerie van Mijnbouw had al aangekondigd dat de aanbesteding van exploratie was verlengd tot juni 2010. Net voordat die periode voorbij was, eind mei 2010, kwam Sata met de belofte dat hij, zodra zijn partij het Patriotisch Front aan de macht zou zijn, meer geld en tijd zou uittrekken om naar olie en gas te zoeken. Hij was van mening dat er geen olie was gevonden doordat de regering niets deed aan exploratie. Zie het artikel hierover:
Twee maanden later kwam de tegenzet van de regering. Eind juli maakte minister Maxwell Mwale van Mijnbouw bekend dat de regering licenties zou uitgeven zodat de exploratie zou kunnen starten voor het einde van het droge seizoen. Dit keer vond hij het ogenschijnlijk niet nodig om te wachten met werkzaamheden tot na het volgende regenseizoen. Wel sprak Mwale de hoop uit dat zodra de gas- en oliesector zich ging ontwikkelen meer investeerders zich zouden melden. Zie ook het artikel :
Zo blijkt de verkiezingscampagne opnieuw niet zonder oliewinning te kunnen.
Nog een deelnemer heeft zich gemeld voor dit steekspel: Clive Chirwa, hoogleraar voertuig- en vliegtuigtechniek aan de Universiteit van Bolton (GB). En u raadt het al: Chirwa heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in 2011. Toen bleek dat zijn kans om zich via de regeringspartij kandidaat te stellen nihil was, heeft hij zich bij een andere partij aangemeld. Op het vlak van de oliewinning gooit hij het over een andere boeg. Hij heeft rond de laatste jaarwisseling laten weten dat hij niet verwacht dat er voldoende olie in Zambia zal worden gevonden. In plaats daarvan maakt hij zich sterk om een nieuwe raffinaderij te bouwen in de Nort Western Province, een raffinaderij die in tegenstelling tot de Indeni-raffinaderij in Ndola in staat is om alle soorten ruwe olie te raffineren, waaronder die uit Angola. Daardoor zouden de dure transporten van olie uit het Middenoosten tot het verleden gaan behoren, wat op den duur in een 50% lagere energieprijs zou kunnen resulteren. En moch er onverhoopt toch ooit olie in Zambia gewonnen worden, dan heb je evengoed zo'n raffinaderij nodig.
In Zambia heerst er nogal wat scepsis over oliewinning uit Zambiaanse bodem. Dat blijkt ook uit de reactie in The Post op bovengenoemd bericht van het ministerie van Mijnbouw. De schrijver ('Yangu') memoreert dat bij elke presidentsverkiezing de oliekoorts weer toeslaat. Uit februari 2007 stamt al een bericht dat de regering Mwanawasa 2 miljoen USdollars heeft uitgetrokken voor exploratie van aardolie, en dat deze al in gang was gezet.
Bij alle onzekerheid over oliewinning is dit thema met grote zekerheid een onuitputtelijke bron van inspiratie voor verkiezingscampagnes.