Als  Platform Zambia wensen wij ook Zambia en de Zambianen het allerbeste toe. Wat dat is, is net als overal in de wereld:

Geluk , Gezondheid en Wijsheid

Al snel gevolgd door ontwikkeling en vooruitgang. Op bijna alle gebieden, maar wat mij betreft niet ten koste van alles.

Enkele jaren geleden heb ik, samen met een filmploeg van Carintreggeland TV Hengelo (die films maakt voor ouderen) mijn jaarlijkse bezoek aan Zambia gebruikt om het leven van ouderen in een ontwikkelingsland te vergelijken dat van ouderen in Nederland. Het begon met mijn verzoek aan het breiclubje in Hengelo om mutsen en sjaals te breien voor ouderen in Zambia. Verbazing alom dat het daar ook zó koud kon zijn. Maar ze gingen met dit mooie doel voor ogen met frisse energie van start en ik beloofde hen alles mee te nemen en uit te delen aan mensen die het nodig hebben. Dat werden 2 koffers vol. Ondertussen hadden we een film gemaakt van het leven van ouderen in een Nederlands verzorgingshuis. Dat namen we mee naar Zambia, plus een laptop om deze film aan ouderen daar te kunnen laten zien. Dat leverde de verwachtte reacties op. “Dat willen wij ook wel” tot “waar zijn de (klein)kinderen?” Doorpratend worden ze minder enthousiast als bij die materiele voordelen vaak eenzaamheid hoort.  Gemiddeld heeft men in Nederland maar 2 kinderen en enkele kleinkinderen, die ook nog vaak niet in de buurt wonen.

Dan toch liever in Zambia blijven, maar asjeblieft zonder honger en wel een dak boven je hoofd.

Terug in Nederland toonden we de gefilmde beelden uit Zambia aan onze ouderen. Wat blijkt? Onze ouderen benijden hun Zambiaanse leeftijdgenoten om de warmte van het familieleven.

    Zambia1     Zambia2           Zambia3  Zambia4 

Natuurlijk is dit een versimpeling van heel wat grotere problemen. Maar mijn wens is dat bij alle ontwikkelingen die wij Zambianen toewensen en de verbeteringen die wij proberen te realiseren, we niet uit het oog verliezen wat Zambianen zelf belangrijk vinden. Laten we goed naar ze luisteren.

Ineke ten Cate

Platform Zambia

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok