Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.

Van de redactie:

We wensen iedereen alle goeds voor 2014 en zijn blij dat we weer veel nieuws hebben.    

De OVC-dag                                                                  

Elk jaar wordt er voor alle wees- en kansarme kinderen,die door de Stichting worden gesteund, een speciale dag georganiseerd in het guesthouse. De Stichting vindt dit erg belangrijk, omdat hierdoor de betrokkenheid met de gesteunde kinderen enorm wordt vergroot.

De dag verliep als volgt: Om 7.00 uur moesten alle YIP- jongeren & studenten aanwezig zijn om alles voor te bereiden. Vanaf 9.00 uur waren de kinderen welkom. Sommigen waren met de truck opgehaald uit afgelegen dorpen. Vanaf het moment dat er 10 kinderen aanwezig waren, begonnen de spelletjes onder leiding van de YIP en de studenten. De spelen waren op maat voor groot en klein. 

 

 

 Om 11.00 uur werd er een klein tussendoortje aangeboden en een frisdrankje. De op werkbezoek zijnde Zwolle groep heeft (veel) pannenkoeken gebakken.

De kinderen hadden een verfstip op hun wang gekregen. Op basis van de verfkleur werden ze in vijf groepen verdeeld.

13.30 uur Lunchtijd
De kinderen werden verzameld en van klein naar groot gerangschikt. In die volgorde werden eerst de handjes gewassen en dan gingen ze richting buffet. Zo was je er zeker van dat eerst de kleintjes bediend werden. Daarna de leerkrachten en tot slot de vrijwilligers.

14.30 uur Afsluiting

Ter afsluiting van de mooie dag werd er gezongen door de studenten, de YIP en de Zwolle groep. Vervolgens hielden Pious en Leo Banda (bijna afgestudeerde universiteitsstudenten gesponsord door GCMF) een prachtige, motiverende speech. Pious bracht zijn levensverhaal en waarschuwde voor vroegtijdige seksuele relaties voor de meisjes.

Conclusie: Dit jaar is deze dag vlekkeloos verlopen. Het was een leuke dag, zowel voor de kinderen als voor de vrijwilligers. De kinderen gingen fanatiek op in de spelletjes, het eten werd meer dan gesmaakt en de cadeautjes waren “de kers op de taart”. Een dag voor de kinderen om nooit te vergeten! 

 

 

In memoriam:

Onlangs hebben we vernomen dat Ntazana, zoon van Fridah (bestuurslid van het GCMF) is overleden. Hij was in 2009 met de Zambiaanse jongerengroep in Nederland en was lid van de YIP. Binnen een jaar is hij al de 3e jongere van de YIP die ons is ontvallen. Eerder waren dat Brandon en Hilary, de lasser op het VTC.

Kerstmarkt Heeten:

Ook dit jaar hebben enkele “Vrienden van Mpongwe” zich weer ingezet op de jaarlijkse Kerstmarkt. Met beelden en een mondelinge toelichting werden de bezoekers op de hoogte gebracht van de stand van zaken in Mpongwe. Omdat de opbrengst van de Vastenactie in Salland voor de bouw van het VTC is, vinden wij het belangrijk om de mensen regelmatig te informeren over de besteding van de giften. 

Fam. Korenromp gaat op reis:                                       

Van 1 t/m 19 februari gaat Ton Korsten-Korenromp samen met haar broer Gerard en neef Roy naar Mpongwe. Ook Andre Rozenkamp en Harry Klein Koerkamp gaan mee. De mannen gaan op het VTC lesgeven in hoe er met de grote houtbewerkingsmachines gewerkt moet worden. Met name Gerard en André hebben zelf jaren met deze machines gewerkt en weten er dus alles van.  

      

Wilde Ganzen steunt onze projecten en verhoogt de 

donatie die u aan ons schenkt. 

 

Verslag Zwolle-groep:

Hierbij het verkort weergegeven verslag van de Zwolle groep: maandag 7 oktober ging de groep van 12 mensen uit Zwolle en omgeving op weg naar Zambia. Hierbij een samenvatting van het verslag van de Zwolle groep:

Zo’n reis betekent vooral iets doen voor de medemens, samen met de lokale bevolking mogelijkheden en kansen op een betere toekomst creeren; dat geeft voldoening.

We vertrokken naar Dusseldorf, om via Dubai naar Lusaka te vliegen, om daar te overnachten. Na kennis gemaakt te hebben met ons onderkomen, inclusief spinnen, kevers, gekko’s en muizen, die de huisjes bevolkten, een heerlijk maal bij kaarslicht, omdat de stroom was uitgevallen. Daarna vielen we uitgeput in slaap. De volgende dag gingen we met zijn twaalven in een minibusje op weg naar Mpongwe, waar we 10 dagen verbleven en we onze handen hebben laten wapperen. 

Bomen planten in Ibenga 

We hadden ons als doel gesteld vooral aan de slag te gaan bij het Ibenga tuinproject. Hiervoor hebben we vooraf met allerlei acties geld ingezameld, zodat we de boompjes konden kopen.
Zoals de Acacia boompjes, die voor stikstof in de grond moeten zorgen en tevens schaduw bieden. Verder hebben we ook vruchtbomen mogen planten, zoals Mandarijn, Avocado, Guave enz. 

Toen we in Ibenga aankwamen, was er tot onze stomme verbazing niemand om ons te helpen, maar daar kwam snel verandering in. Hoe? Spring op de fiets en ga in het dorp wat mannen ronselen. Voor er een kwartier verstreken was, stonden er 15 jongens te trappelen om aan de slag te gaan.

Hoezo, werkeloosheid? Met gezwinde vaart werden er 75 gaten gegraven en onkruid gewied. Voor we het wisten, was het tijd voor de afgesproken lunch, maar ja, eerst moest de kip nog geslacht, want op 15 extra mensen was niet gerekend.... Dan eerst nog maar mest in de gaten gegooid. Daarna waren de Neema bladeren aan de beurt. Deze bladeren zorgen ervoor dat de wortels van de boompjes bitter smaken en dat de termieten ze dus niet meer lusten.

Het planten van de boompjes kon pas beginnen om 16.00 uur als de zon ging zakken. De wortels van de bomen zouden anders meteen gekookt zijn als je op het heetst van de dag plant. Toen dat planten en water geven gebeurd was, klommen we weer in de laadbak van de truck en gingen terug naar het guesthouse. 

                                                                                                                         

Woensdag gingen we nog een keer naar Ibenga. We hadden 500 meter druppelslang gekocht in Lusaka en die hebben we aange- legd en aangesloten. De project- leider Elias was dolblij. Hij had niet gedacht dat zoiets nog eens bij Ibenga zou kunnen komen. 

 

 

Helpen op het VTC

Donderdag en vrijdag hebben we op het VTC geholpen bij het aanleggen van hemelwaterafvoer- goten.

Het is namelijk de bedoeling om het regenwater van de daken op te vangen in goten en zo af te voeren naar waterbassins. Met het water uit die bassins kan er dan ook na het regenseizoen nog groente ver- bouwd worden bij het VTC.
Ander groot voordeel hiervan is dat de land- en tuinbouw lessen op het VTC ook na het regenseizoen nog gewoon door kunnen gaan. 

De lokale mannen had- den de geul al grotendeels gegraven en dus konden we aan de slag met achter- eenvolgens plastic, betonijzer en het storten van beton. Tot om 15.00 uur bleek dat het betonijzer op was. Dit tot onze grote opluchting, want het was zo heet! Samen met de lokale arbeiders is er ondanks de hitte zware arbeid verricht. 

De samenwerking was goed, maar ook het samen in de schaduw van een boom lunchen was een bijzondere ervaring. We aten kip en Nshima, (maïspap) en we trakteerden de lokale arbeiders op meegebrachte pannenkoeken, die ze heel lekker vonden. Na een uurtje ging het werk weer voortvarend verder. Het beton- vlechten was klaar en het zand voor het betonmixen was op.

Dat was een goed moment om te stoppen met het werk en de welverdiende douche in het guesthouse op te zoeken.

Tot zover het verslag!

Voor meer info: www.afrika2007zwolle.nl 

 

 


 

Geef de kinderen van Mpongwe een toekomst                                                   

Dorpstraat 16  6454 AG  Jabeek                        Redactie:                          

IBAN  NL16INGB0009433564                            Vrienden van Mpongwe       

t.n.v. Stichting Mpongwe                                     - Robert Willemsen

                               KvK-nummer  14074683                                   - Jos Schoorlemmer

                               www.mpongwe.nl                  Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                                                                                     

 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok