Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste lezers,

Hierbij sturen wij vanuit de groep “Vrienden van Mpongwe” de nieuwsbrief van September 2013. Er is in Mpongwe volop actie en we hebben een aantal items verzameld en in de nieuwsbrief opgenomen.

Verder is een tekst van Simon Monbaliu opgenomen. Hij heeft opgeschreven hoe hij na 3 jaar terug kijkt op 2 jaar vrijwilligerswerk voor de stichting in Mpongwe. 

Lotenverkoop van de Grote Clubactie!!!! 

Naast de nieuwsbrief komen wij deze maand ook nog met een donoractie.

We hebben ons aangemeld bij de Grote Clubactie om via deze organisatie geld in te zamelen voor de doelen van onze Stichting “ Geef de kinderen van Mpongwe een toekomst”

U ontvangt binnenkort een mail van de Grote Clubactie namens Jos Schoorlemmer waarin een link staat naar de website van de Grote Clubactie.

Als u de Stichting “ Geef de kinderen van Mpongwe een toekomst” wilt steunen en ook nog van een gokje houdt, waarmee leuke prijzen zijn te winnen, kunt u via de website loten kopen á € 3,-- / stuk, waarvan 80% ten goede komt aan Mpongwe.

“Vriend van Mpongwe” worden?

Als u niet van een gokje houdt, maar wel de Stichting “ Geef de kinderen van Mpongwe een toekomst” wilt steunen, kunt u natuurlijk ook “Vriend van Mpongwe” worden door elk kwartaal een donatie over te maken.

U bepaalt zelf het bedrag en u kunt via internetbankieren per kwartaal een automatische betaling instellen. Op de bijgevoegde flyer staan de bankgegevens vermeld.

Mocht u willen stoppen dan kunt u dat ook zelf regelen. Dus geen risico met opzeggen.

Van het bestuur hebben we het adressenbestand ontvangen, zodat we zoveel mogelijk mensen de nieuwsbrief kunnen toemailen.

Aarzel niet om deze mail verder te verspreiden binnen je eigen kennissenkring!

Wil je liever geen nieuwsbrieven ontvangen, dan kun je dit met een berichtje aangeven!

 

Wij staan open voor goede suggesties en ideeën en wensen iedereen veel leesplezier.

Met vriendelijke groet,

Vrienden van Mpongwe,

Robert Willemsen

Jos Schoorlemmer

 

Onderstaand vindt u de nieuwsbrief van de Stichting Mpongwe.

Nieuwsbrief September 2013

 

 

 

 

 

Van de redactie:

We zijn blij met de vele positieve reacties op de eerste nieuwsbrief. Dat is een extra stimulans om de volgende uit te brengen.

Dit keer is er vooral veel nieuws over de bouw van het VTC en we hebben een prachtige ingekomen tekst van Simon met de Zambiaanse bijnaam Kaputula. We wensen iedereen veel leesplezier en houden ons aanbevolen voor goede ideeen. Vriendelijke groet, de redactie.

Stichting Afrika 2007 Zwolle

gaat op werkbezoek in Mpongwe. Ze zijn sinds 2006 actief in Zwolle en omstreken.
De Stichting stelt zich ten doel de leef en woonomstandigheden van de bevolking in het Zuidelijk deel van Afrika te verbeteren.

Door samenwerking met andere stichtingen probeert de Stichting het draagvlak voor ontwikkelings- samenwerking in Nederland te vergroten.

Dit alles, omdat we erin geloven, dat het delen van je bezittingen niet armer, maar rijker maakt.
De groep gaat in oktober 2013 helpen bij het aanleggen en in ge- bruik nemen van een modeltuin, waar jongeren een nieuwe land- bouwmethode kunnen leren en met nieuwe producten kennis kunnen maken. Bovendien willen ze een regenwateropvang aanleg- gen, om in de droge periode over water te kunnen beschikken.

Wil je hun verrichtingen volgen? www.afrika2007zwolle.nl

1e studenten wonen in VTC:

De eerste zes stagiaires zijn voor een periode van drie maanden werkzaam op het VTC. Het team van timmermannen gaat hen in de praktijk begeleiden. Ze wonen door de week op het VTC en gaan in het weekend naar huis.

Mijmeringen over Mpongwe:

Geschreven door: Simon Monbaliu. Hij was van september 2008 t/m juli 2010, samen met Sofie, als vrijwilliger werkzaam voor de stichting.

Ik fluit als ik ’s nachts over straat wandel, om eventuele slangen weg te jagen. Ik klak drie keer met de tong wanneer iemand niest.

Ik heb de neiging om “one beer for the road” te vragen, na een avond op cafe. En ik buig ongemerkt een beetje door de knieen, wanneer ik iemand op straat begroet.

Het zijn zaken waardoor ik steeds weer besef dat Mpongwe nog niet volledig uit mijn lijf verdwenen is. En hoe zou dat ook kunnen? Zambia heeft twee jaar lang zo’n belangrijk deel van mijn leven uitgemaakt. Twee intense jaren, twee fantastische jaren. En dan flitsen er af en toe nog verhalen door mijn hoofd, flarden van dagen, ontmoetingen:

Mister Kalima en zijn mister-Kalima-lach, drie hikjes en een langgerekte diepe zucht. Fridah met haar zevenendertig pruiken en haar moederlijke zorgen. Brandon -Bisshop Kanza, veel te vroeg gestorven, die naast mij op het terras zit, met een biertje in de hand. Of Emeldah Sitolo, een van onze weeskinderen in Bilima. Hoe we op een dag haar school gingen bezoeken, onverwachts en hoe haar hoofd plots in een klasraam verscheen. We waren aan het praten met de directeur, mister Kalima, Chongo en ik en we hoorden een kinderlijk gilletje. Een korte uiting van verbazing en daar was ze, met haar pluizende haar en haar gigantische, nieuwsgierige ogen. Ze werden nog iets groter, die ogen, en met de vrolijkste lach duwde ze haar neus tegen het raam. “Kaputula en Chongo,” fluisterde ze, en haar adem weerkaatste op het raam, als een vluchtige afdruk van onze namen. Het was zo iets kleins, maar net dat zijn de zaken die ik me nu herinner: de minieme dingen, de details. Het zand tussen mijn tenen, de vliegen op mijn huid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkele maanden geleden ben ik teruggegaan om vakantie te vieren en het deed zo veel deugd om te zien hoe Mpongwe blijft groeien. Het Vocational Training Center is een grote stap voorwaarts en wanneer mister Kalima er twinkelend over vertelt, of Fridah, dan zijn ze fier en terecht.

Mpongwe groeit, de mensen groeien en de twee jaar dat ik er was hebben van mij als het ware een drie meter lange reus gemaakt, die zich er in Gent nog steeds over kan verbazen dat de maan hier niet plat op zijn rug ligt, zoals in Zambia. Als een soort kommetje, klaar om gevuld te worden met nieuwe flarden, nieuwe details. Nieuwe herinneringen.

Chawama Chawama 
(dat alles goed moge gaan)

Wilde Ganzen steunt onze projecten en verhoogt de donatie die u aan ons schenkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze Website:

Wij verwijzen graag naar de website www.mpongwe.nl 

 

Voortgang bouw VTC:

Hieronder een korte greep uit het voortgangsverslag van Bram. (Voor alle verslagen zie onze website)

Classroom 2, 3, 4.

Vensters en deuren voorzien van aftimmering en dorpels. Kabel- goot gedeeltelijk klaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanitary Boys: Afwerkvloer gestort.

Boarding Boys 1: Afwerkvloeren gestort aan rechterzijde. Nu hele gebouw af. Binnendeuren gemaakt (4 van de 8 af).

Boarding Boys 2: Muurplaat aangebracht, wanden gepleisterd, spanten geplaatst en veranda overstek gemonteerd.

Library 1: Dak af en begonnen met de gevelbekleding.

Administration 1: 
Dak aan achterzijde af en voorzijde halverwege.

Practical 2.

Deuren gemaakt, afgehangen en voorzien van sloten. De grote voorraad Musase is verplaatst van de workshop 1 naar dit gebouw om ruimte te maken voor de machines en de generator uit de container.

 

 

 

 

 

 

Veranda.

Aan de jongensvleugel is de veranda aan de voorzijde klaar voor wat betreft het vullen met gravel, het pleisteren, leggen van wapeningsnetten en bekisten en voor twee derde is de vloer gestort.

Aan de achterzijde is de veranda gevuld met gravel en gepleisterd. .

 

 

 

 

Loonbetaling via Bank:

Bram heeft voor alle werknemers van het VTC een bankrekening geopend bij de Natsafe Bank die vorige maand is geopend in Mpongwe. Vanaf nu worden alle salarissen gestort op de verschil- lende rekeningen. Feitelijk neemt Natsafe zo werk uit zijn handen, omdat hij enkel een totaalbedrag en een lijst met de namen en bedragen kan afgeven en zij de verdere verdeling doen. Geen gezoek meer naar kleine briefjes en muntjes en een mooie gelegen- heid om de mannen te leren sparen. Ze kunnen niet meer met het contante geld rechtstreeks naar de kroeg op payday.

Container:

De container is 7 augustus aangekomen en in zijn geheel van de vrachtwagen gelost. Deze is dezelfde dag al teruggegaan naar Tanzania. Ze hebben, nadat ze de generator tijdelijk op onze
eigen truck hebben gezet, alle pc's, fietsen en de losse dozen en zakken opgeslagen in een van de klaslokalen.

De meeste zware machines zijn in de container gebleven en de generator is er aan het eind van de dag ook in teruggezet. De kleinere machines staan tijdelijk opgeslagen in ons magazijn, maar gaan binnenkort naar de leeggehaalde workshop 1.

Het is de bedoeling om alleen de machines die ze nu al goed kunnen gebruiken aan te sluiten op de grote generator en tijdelijk te installeren in de workshop.

Op alle pc’s is Windows geïnstalleerd. Ze werken prima en zijn al in gebruik, o.a. in het internetcafe, op het GCMF- kantoor en op het VTC voor de magazijnmeester, Mr. Kafuwa en zijn nieuwe assistent Juvenalis Kalima.

 

 

 

 

 

 

Zij houden de inkomende en uitgaande materialen bij.
 Met Excel werken heeft Bram ze een maand geleden geleerd en dat gaat nu al verbazingwekkend snel. Alle mannen op het VTC hebben een werkbroek en een shirt ontvangen, die overigens eigendom blijven van het VTC. 

 

Geef de kinderen van Mpongwe een toekomst

Dorpstraat 16 6454 AG Jabeek

IBAN NL16INGB0009433564 t.n.v. Stichting Mpongwe

KvK-nummer 14074683

www.mpongwe.nl

Redactie:
Vrienden van Mpongwe
- Robert Willemsen
- Jos Schoorlemmer
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

 

 

 

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.